2015. augusztus 26., szerda

Rurouni Kenshin trilógia

Első rész: Rurouni Kenshin
Megjelenés dátuma: 2012. Augusztus 25
Hosszúsága: 134 perc
Forgalmazó: Warner Bros.
Műfaj: Akció, manga-adaptáció, történelmi

Történet: A film az 1868-as Boushin-háború végével kezdődik, a nevezetes Toba-Fushimi csatával, ahol a császári erők végső csapást mértek a Tokugawa-sógunátus kb. 250 éves uralmára. A háború minden oldalon egyaránt termelt hősi halottakat, és hírhedt gyilkosokat. Ezek közül is kiemelkedik a legerősebb harcos, „Hitokiri Battousai”. A háború végével ezeknek a gyilkosoknak, azaz a szamurájoknak is leáldozott a kora, és megkezdődött az ún. Meiji-korszak, mely során Japán jelentősen átformálódott és békésebbé vált. A legtöbb szamuráj azonban – érthető okokból – nem volt képes egyik napról a másikra életstílust, hivatást váltani, csak mert már nem volt rájuk szükség, ezért időről időre akarva-akaratlun, de problémát okoztak az új társadalmi rendszernek, amibe nem illettek bele. Gazdájukat vesztett vándorok lettek belőlük (innen a címbeli "rurouni"). A beilleszkedésüket erőltető új jogszabály értelmében tilos volt polgári személynek kardot hordania. De hogyan tudják ezt megemészteni azok, akiknek hovatartozástól függetlenül ez az életük:

Kard által élni, kard által meghalni. Nincs más út számunkra.


Maga a fő történet ebben a korszakban, 1878-ban kezdődik el. Ebben a korábbihoz képest békésebb világban Battousai 10 év csend után ismét felbukkan, és rengeteg emberrel, köztük főként rendőrökkel végez. A film elején még a sógunátus oldalán harcoló, azóta rendőrtisztté lett Fujita Goro azonban nagyon is jól ismeri Battousai stílusát, és tudja, hogy nem ő mészárolja le az embereket. Míg beosztottjaival a gyilkost keresik, egy lány, Kamiya Kaoru megpillant egy karddal az oldalán sétáló civilt, aki hasonlít a körözvényen feltüntetett gyilkosra. Becsületbeli küldetésének tekinti legyőzni őt, mert az édesapja által létrehozott kardforgató stílus (Kamiya Kasshin-ryu) nevében öli halomra az embereket, pedig sosem tanították az iskolában, amit egyébként már minden diákja otthagyott. Meglepetésére azonban, mikor a gyanús férfi előveszi kardját, kiderül, hogy azzal bizony bajosan lehet ölni: a férfinak egy fordított pengéjű kardja van (sakabatou; hátul van a penge éle). A néző azonban a film elején már látta a férfit, ezért rögtön felismeri, hogy a lány bizony nem tévedett.
De miféle vérszomjas gyilkos viselne egy gyilkolásra alkalmatlan kardot az oldalán, és miért? És ez meddig tartható fenn egy olyan ember számára, aki a legkegyetlenebb gyilkos volt a háború alatt?
Egy olyan valaki, aki kard által él....
A fő történet azonban nem az igazi mészáros kilétét hivatott kibogozni, hanem egy ópiumkereskedő, Takeda Kanryu eget rengető terveit kell megakadályoznia a jóknak, és a kevésbé jóknak, élükön a címszereplővel, Himura Kenshinnel.


Vélemény: Egy kedves japán ismerősöm ajánlására fogtam bele ebbe a trilógiába, és annak első részébe. Amit egy pillanatig sem bántam meg. Bár nem vagyok oda az akció központú filmekért, azért itt is jelen volt a romantika, akkora mennyiségben, mint általában a történelmi filmekben, sorozatokban szokott lenni. A történet eleinte lassú mederben csordogál, de a végére egyre gyorsulnak a történések. Amikor megnéztem, azt olvastam, hogy nem fogja megérteni az, aki nem látta az anime változatát, de nekem ezzel nem volt problémám, csak szabadon engedtem a fantáziámat és nem is volt semmi gond. Bátran merem ajánlani ezt a filmet azoknak, akik szeretik a történelmi filmeket, hiszen biztosan nem fognak csalódni. Aki szeretne belekukkantani az előzetesébe, az ITT megteheti! :)

Második rész: Rurouni Kenshin: Kyoto Taika Hen (Rurouni Kenshin: Kyoto Inferno)
Megjelenés dátuma: 2014. Augusztus
Hosszúsága: 139 perc
Forgalmazó: Warner Bros.
Műfaj: Akció, manga-adaptáció, történelmi


Történet: Fujita Goro újabb küldetésre indul embereivel: El kell tenni láb alól Shishio Makotót. Végre sikerült megtalálniuk őt és a bandáját, de hiába a rengeteg ember, a rajtaütést a létszámfölény ellenére nem nyerik meg a rendőrök. Egyedül Goro éli túl - mert Shishio így akarta.Kenshin boldogan éli régóta vágyott egyszerű, békés és nagyon is hétköznapi életét Kaoru házában, és végzi a háztartásbeli teendőket, míg a házigazda végre ismét taníthat. Meghívást kap a belügyminisztertől, és gyanakodva bár, de elmegy. Kenshin a belügyminiszter régi ismerőse, aki Japán érdekében szeretné, ha az egykori tökéletes gyilkológép segítene elfogni Shishiót, mielőtt visszazülleszti hazájukat a véres időszakba. Kenshin azonban tudja, mit jelent ez, és nem áll kötélnek: Megfogadta, hogy többé nem öl embert. A belügyminiszter egy hét gondolkodási időt ad neki, ám a megbeszélt napon nem találkozhatnak, mert Shishio embere végez a politikussal...
A cím alapján sejthető, hogy a 2. rész végső csatája Kiotóban lesz, és aznap (képletesen) az egész pokol a tiszteletét teszi a városban.

Vélemény: Ha írhatok ilyet, a masodik rész még jobb lett, mint amilyen az első volt. Fergeteges harc jelenetekkel, az összes szereplő remekelt benne, és miután belekezdtem már csak azt vettem észre, hogy vége is a filmnek, annyira pörögtek az események...de ahogy befejezték a filmet. Hát, örülök neki, hogy most néztem meg egyben, mert ha várnom kellene most egy hónapot, hogy megnézzem a harmadikat, lehet, hogy kitépném a hajamat. :)
ITT belekukkanthattok a trailer-be.

Harmadik rész: Rurouni Kenshin: Densetsu no Saigo Hen (Rurouni Kenshin: The Legend Ends)


Megjelenés dátuma: 2014. Szeptember


Hosszúsága: 135 perc
Forgalmazó: Warner Bros.
Műfaj: Akció, manga-adaptáció, történelmi

Történet: Kenshint megmenti a haláltól régi mestere, Hiko. Mindketten tudják, hogy Kenshin túl gyenge ahhoz, hogy legyőzze nemhogy Shishiót, de más emberét is. Muszáj megtanulnia a legvégső technikát mesterétől, aki azonban elborzadva látja, mivé lett egykori tanítványa, és mit művelt az ő harcstílusával. Közli Kenshinnel, hogy vagy rájön, mitől lett ilyen gyenge, és akkor megtanítja arra, amire vágyik, vagy megöli.Közben Shishio megzsarolja a kormányt, és Kenshin fejét követeli. Barátai megpróbálnak a nyomára bukkanni, mert nem tudják, életben van-e, ahogy Kaoruról sem tudnak semmit....

Vélemény: Ez a rész kicsit elgondolkodtatóbb, lassabb folyású volt mint az előző két rész, de szépen és kereken lezárták vele a történetet. Többet nem szeretnék írni róla, mert csak spoilereznék, szóval meleg szívvel ajánlom mindenkinek. :D

Szereplők
Himura Kenshin/Hitokiri Battousai

Nem kell szerintem mondanom, hogy ő volt a kedvencem a történetben. Vagyis a legnagyobb kedvencem. Kenshin mai napig hordozza magában véres múltja emlékeit, amikért a mai napig próbál törleszteni, de sehogy sem tud megbocsátani magának miatta. Mikor megismeri Kaoru-t kezdi elfogadni, hogy a múltján már nem tud változtatni, s próbál még több jót cselekedni a világban. Aki eljátszotta a karaktert, az nem más, mint Satoh Takeru akivel korábban már találkoztam egy másik film kapcsán, de ebben a trilógiában győzött meg igazán, hogy remek színész ő valójában.

Kamiya Kaoru

Egy erős akaratú nővel van dolgunk, akinek egyedül kell helytállnia egy nem éppen békés világban. Mindent megtesz, hogy apja tanításai szerint élje az életét, mégpedig, hogy nem oltja ki emberek életét. Aztán a sorsa összehozza Kenshin-nel és a világa kibillen addigi állapotából. A karaktert Takei Emi játszotta el.

Fujita Goro/Saito Hajime

Őt muszáj volt kiemelnem, mert imádtam a három film folyamán a karakterét. Folyamatosan cigaretta lógott a szájából, talán egyszer láttam eldobni is, de egyébként a szájához volt nőve. És ő megmaradt mindvégig rendőr mivolta ellenére szamurájnak, aki kard által él, és az által is hal meg. 
Eguchi Yosuke játszotta el a karaktert és mit is mondjak, fergeteges volt!

Filmzene
Több filmzene is figyelmet érdemel, kiemelni nem tudnék egyet sem közülük, hiszen mind annyira beleillik a filmekbe, hogy lehetetlen lenne választani, ITT hallgathatjátok meg az első film összes zenéjét, ITT a második filmét, viszont a harmadikét csak letölteni tudjátok az avistaz-ról.


A filmekhez aki kedvet kapott, megtaláljátok őket az AT-n (vagyis avistaz-on). A magyar feliratokat pedig a google-be beírjátok a filmek címét és, hogy magyar felirat és kidobja mindegyiket!


Történet: 10/10
Szereplők: 10/10
Zene: 10/10
Színészek: 10/10

7 megjegyzés:

  1. Egyetértek 10-ből 10 nálam is.

    VálaszTörlés
  2. Én is egyetértek :D Imádom ezt a trilógiát :D :D

    VálaszTörlés
  3. Egyetértek, kitűnő, nem is lehet rangsort állítani a három film között..

    VálaszTörlés
  4. sziasztok
    szeretném megkérdezni,hogy van hozzá magyar felirat?
    köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régi a kérdés, de talán hasznos lesz még a válasz. A második két részt az indavideón meg tudod nézni, az első részhez a JENEWS fansub csinált feliratot.

      Törlés
  5. Igen, ez a triológia engem is magával ragadott, de nálam az első rész a favorit, amit többször is megnéztem. Érdemes másoknak is felhívni a figyelmét ezekre a filmekre. További szép napokat. csilla0602

    VálaszTörlés
  6. Szia HaNeul! Még mikor kijött az első film néztem emg az első részt (ami nagyon tetszett), de aztán valahogy elfelejtkeztem róla. Évekkel később a neten olvasgatva láttam, hogy plusz 2 rész készült. De nem foglalkoztam vele. De most, hogy te elismerően nyilatkoztál róla, ráadásul több helyen jó kritikákat kapott a másik két részt is megnéztem. :) Már láttam pár live action-t, de eddig ez az egyik legjobb. A csatajelenetek, helyszínek, kosztümök valósághűek... a színészekre sem lehet panasz, bár Takei Emi most se lett a kedvencem, mindig ugyanazt a karaktert játssza vagy azt adják neki, nem tudom. A többiek viszont szimpatikusak voltak. Satoh Takeru-t én még nem is láttam rosszul játszani. Aki szereti a szamurájos vagy japán kosztümös filmeket, annak mindenképp megéri megnézni! :D

    VálaszTörlés